14.09.10

Būt - Ne Būt - Ne -Būt

Nesen dermatologa apmeklējuma laikā, mūsu saruna ievirzījās par alerģijām kā psihosomatiskajām saslimšanām, pozitīvās domāšanas spēku un grāmatas/filmas "Secret" tematiku. Tante aktīvi vadoties pēc grāmatā ieteiktā (filmā, viņasprāt, ideja tiekot parādīta kā lēta reklāma), un viņas dzīvē viss notiekot saskaņā ar iecerēto. Un promejot viņa īpaši uzsver domas formulēt ar pozitīvo lādiņu..

Kādu ilgāku laiku atpakaļ žurnālā "Ievas stāsti" bija neliels rakstiņš, kurā latvisko tradīciju pētniece Janīna Kursīte, balstoties uz ilggadējiem pētījumiem un  kādu konkrētu pastāstu iz dzīves par zoss cepšanu Raimondam Paulam, bija atainojusi latviešu negatīvo domāšanu, kas izpaudās galvenokārt agrāk lietotajos ikdienas vārdos (piemēram, labi vietā - neslikti, Kaut es paspētu! vietā - Kaut es nenokavētu! utt.) (gala beigās zoss sadega).

Tas savā ziņā sasaucas ar "Secret" ideju, ka domājot ar -ne- priedēkli, mēs neapzināti piesaucam tieši to, ko nevēlamies, jo kosmosā raidītā enerģija jau ir negatīva un prievārds -ne- it kā pazūdot pa ceļam..(skaidrojums primitīvs, bet tas, lai labāk paskaidrotu, ko gribu teikt).

- Nedomā par ziloņiem! Par ko tu tagad domā? Par ziloņiem, vai ne? (epizode no filmas "Inception") Vienkārši tas ir tas, kā cilvēka smadzenes darbojas.

Un šodien, gluži negaidīti, pinoties starp krāsainiem dzijas pavedieniem un adot šalli, manā prātā abi šie gadījumi sastapās un lika paskatīties uz 10 baušļiem un to formulējumu (šie konkrētie ir luterāņu baušļi):
  1. Es esmu Dievs, Tavs Kungs, tev nebūs citus dievus turēt manā priekšā.
  2. Tev nebūs Tā Kunga, sava Dieva, Vārdu nepareizi lietot, jo Tas Kungs neatstās nesodītu, kas Viņa vārdu nepareizi lieto.
  3. Tev būs svēto dienu svētīt.
  4. Tev būs savu tēvu un māti godāt, lai tev labi klājas un tu ilgi dzīvo virs zemes.
  5. Tev nebūs slepkavot.
  6. Tev nebūs laulību pārkāpt.
  7. Tev nebūs zagt.
  8. Tev nebūs nepatiesu liecību dot pret savu tuvāko.
  9. Tev nebūs iekārot sava tuvākā namu.
  10. Tev nebūs iekārot sava tuvākā sievu, kalpu, kalponi, lopu, nedz ko citu, kas tam pieder.
Ko no tā var secināt? Ka kristietīgā pasaule pašos pamatos sevī ietver šo negatīvās domāšanas paradoksu, kad definējot - nebūs, tiek ielāgots kā būs.

Nav nozīmes, vai to sauc par pozitīvās domāšanas spēku, NLP, laimīgas dzīves "noslēpumu" vai reliģijas pamatpostulātiem. Būtiskākais ir tas, ka tas viss ne vien darbojas, bet arī notiek ar katru mums un pateicoties mums pašiem.

Lai dzīvo labās domas un darbi!!!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru